Smittskydd i praktiken

Klicka dig fram i bilden ovan eller i menyn till vänster för att läsa mer om de förebyggande smittskyddsåtgärderna.

Smittskydd - mer än förebyggande åtgärder

Dessa sidor innehåller råd om förebyggande smittskyddsåtgärder, det vill säga hur spridning av smittämnen kan förhindras. 

>> Läs om spridning av smittämnen i avsnittet om smittvägar

Det finns även annat du som djurägare kan göra för att minska smittförekomsten i din besättning: Eftersom smittsam sjukdom kräver både smittämne, djur och gynnsam miljö för att uppkomma är god skötsel en viktig del av smittskyddet. Goda råmjölksrutiner, bra stallhygien, en effektiv ventilation och stressfri miljö är faktorer som bidrar till att djuren håller sig friska.

>> Läs om andra faktorer som påverkar uppkomsten av smittsam sjukdom

En annan slags smittskyddsåtgärd är vaccinering mot specifika smittämnen. Genom vaccinering ökas djurens motståndskraft mot det aktuella smittämnet och smittrycket minskar.

Effektiva smittskyddsåtgärder

Var de största smittriskerna finns på just din gård beror på vilken risk som upprepas mest. Har du många djurinköp? Eller är gårdens färdvägar den svagaste länken? Den smittskyddsåtgärd som har störst effekt är den som förebygger den största smittrisken.

Filmer med goda smittskyddsrutiner (genvägar):

       

 << Tillbaka till översikten

Utlastning Foderhantering Inre smittskydd Stallhygien Nybyggnation Isolering Djurinköp Färdvägar Besöksrutiner

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår