Småskalig grishållning

Har du, eller funderar du på att skaffa grisar för sällskap/hobby eller kanske småskalig livsmedelsproduktion? Grattis! Grisen är ett begåvat och socialt djur som lämpar sig utmärkt som husdjur. Oavsett storlek eller utseende så kan alla grisar drabbas av samma sjukdomar, därför omfattas alla grisar i Sverige av samma regler. Innan du skaffar grisar är det en del formaliteter som behöver vara på plats, här kommer en kort kom-ihåg lista:

  • Kontakta din kommun för att kontrollera om du behöver tillstånd att hålla gris där du bor.
  • För att hålla grisar behöver du ha ett produktionsplatsnummer, det gäller även om grisen ska bo inomhus. Du registrerar din anläggning hos jordbruksverket.
  • Grisarna du köper ska komma från en gård med produktionsplatsnummer. Grisarna ska ha öronmärke eller en tatuering med numret på anläggningen. Annan märkning kan förekomma, men då behöver du kontakta Jordbruksverket och ansöka om dispens
  • All förflyttning av grisar ska journalföras och anmälas till Jordbruksverket.
  • Sverige är förskonat från många allvarliga grissjukdomar. Därför finns särskilda regler för införsel av grisar från utlandet. Du som djurhållare är ansvarig för att ta reda på och följa dessa.
  • Läs på om djurslaget gris! Sedan 2018 finns ett kompetenskrav med i djurskyddslagen. Den som håller djur ska ha tillräcklig kompetens för att kunna tillgodose djurets behov.

Du hittar mer utförlig information om vad som gäller på Jordbruksverkets hemsida.

På dessa sidor har vi samlat information om smittor i allmänhet och hur man kan skydda sig mot dem.

    

    

Alla grisar kan drabbas av samma sjukdomar, oavsett i vilket syfte de hålls. Därför gäller samma regler för alla Sveriges grisar och grishållare.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår