Smittskydd vid utevistelse

Grisar som har möjlighet att gå ute och böka är en härlig syn, men det finns några saker som kan vara bra att tänka på.

Grisar som går ute riskerar att få i sig matavfall

När du har dina grisar ute är det viktigt att det finns skyltar uppsatta om att det är förbjudet att mata dem. Gemeneman är inte alltid medvetna om att det råder förbud mot att utfodra grisar med matavfall. Dessutom kan grisarna bli ordentligt sjuka av för mycket godsaker och felaktig kost.

Undvik vildsvinskontakter

Grisar som går ute riskerar att komma i kontakt med vildsvin. Vildsvin och tamsvin kan drabbas av samma sjukdomar, vilket innebär att ett vildsvin kan överföra smitta mellan gårdar på samma sätt som vid inköp av nya djur. Dessutom kan vildsvin bära på sjukdomar som är ovanliga hos våra tamsvin. Ett exempel på det är Salmonella. Vid ett utbrott av afrikansk svinpest utgör dessutom vildsvin en smittfara för våra tamgrisar.

Det finns inga stängsel som är helt vildsvinssäkra, är det som finns på andra sidan staketet tillräckligt lockande så kan de ta sig in ändå. Ett exempel på det är brunstiga suggor. Har man många vildsvin in på knuten bör brunstiga suggor hållas inomhus, åtminstone nattetid. Dubbla stängsel är en bra försäkring för att minska riskerna för direkt kontakt mellan vildsvin och tamsvin. Vi utbrott av Afrikansk svinpest hos vildsvin kräver Jordbruksverket att grisar som hålls utomhus ska hållas i hagar med dubbla staket. Hur staketen ska utformas för att vara godkända kan du läsa på Jordbruksverkets hemsida. 

Även om man vill låta sina grisar gå ute så mycket som möjligt bör det finnas beredskap för att kunna hålla dem inomhus. Vid ett utbrott av t.ex. afrikansk svinpest eller annan allvarlig smittsam sjukdom i ett område kan myndigheterna ställa krav på grishållare om att ta in sina grisar. 

Läs mer om vildsvin här

Läs mer om Afrikansk svinpest här

Glöm inte bort smittskyddet

Även när grisarna går ute bör man upprätthålla de regler man satt upp gällande smittskyddet. Det vill säga upprätthåll rutinerna kring besökare, foderhantering, utrustning osv. oavsett om grisarna befinner sig inne i stallet eller ute på bete. 

Grisar som går ute riskerar att komma i kontakt med vildsvin. Då vildsvin och tamgrisar kan drabbas av samma sjukdomar bör man göra sitt bästa för att undvika detta.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår