Smittspridning via utrustning och fordon

Delad utrustning ska rengöras och desinfekteras mellan gårdar

Utrustning som används i flera besättningar bör rengöras och desinficeras mellan varje gård. Rengöring och desinfektion ska helst ske innan utrustningen lämnar gården. Detsamma gäller för transportfordon som används av flera besättningar. Om dina djur färdats i ett fordon som inte rengjorts och desinficerats efter att det transporterat djur från andra gårdar är det lämpligt att hålla djuren isolerade vid återkomsten.

Djurtransport och smittsäker lastning

Ombord på en djurtransport kan det finnas djur från andra gårdar när bilen kommer till dig. För att undvika direkt eller indirekt kontakt mellan djuren på bilen och de djur som blir kvar på din gård är det lämpligt med ett avsides beläget lastningsområde, till exempel en egen hage, för djuren som ska åka till slakt. Området bör vara beläget nära vägen ut från gården. Djurtransportören ska helst inte gå in i din besättning.

Transportbilen bör vara väl rengjord dagligen.

Fordon som används på flera gårdar kan ta med sig smittsamt material mellan gårdarna om de inte rengörs emellan.
Om flera djurägare använder samma djurtransport riskerar smitta att spridas mellan gårdarna. För att minska risken måste vagnen rengöras mellan varje transport.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår