Besöksrutin

Besökare innebär en risk att föra smitta mellan gårdar. Störst risk utgör personer som utför djurnära arbete och besöker flera gårdar samma dag. Det är därför viktigt att ha bra smittskyddsrutiner för besökare. Rutinerna ska följas konsekvent av alla besökare som rör sig mellan olika gårdar.  Det räcker med att smittskyddet brister vid ett enda besök för att få in en ovälkommen smitta. Om du själv besökt en annan gård är det viktigt att även du följer dessa rutiner.

Det finns speciella hygienregler som alla djurhållare måste följa. Du kan läsa mer om det här.

Rena kläder och skor inne hos djuren

Besökare som har kontakt med djur i din och andra besättningar bör helst använda gårdens egen overall/rock och skodon. Genom att erbjuda besökare gårdsegna kläder och stövlar minskar du risken för att få in smitta från andra gårdar via skor och kläder. En förutsättning för att kläderna och skorna ska användas är att de är hela och rena. Om kläder inte finns att tillgå bör du åtminstone försäkra dig om att besökarens egna skodon rengjorts noga och desinficeras. Stövlar som använts på en annan gård samma dag kan dock vara mycket svåra att få helt rena mellan besök. För personer som inte ska ha kontakt med djuren räcker det vanligtvis att använda skoskydd av det kraftigare slaget (undvik de blå tossorna, som lätt går sönder) och engångsoverall.

Ett tillfälligt besöksutrymme kan lätt ställas i ordning inför besök, gärna med någon form av gräns som markerar var byte av skor/stövlar bör ske. 

Handtvätt före och efter djurkontakt

Uppmana alla besökare att tvätta händerna med tvål och ljummet vatten samt använda handdesinfektion, både före och efter besöket samt innan de äter. Erbjud torkmöjligheter, gärna i form av pappershandduk, annars ren handduk, som tvättas mellan besöken. 

Utrustning ska rengöras före och efter besök

För att förebygga att smitta förs in via medhavd utrustning bör besökare ha rengjort och desinficerat allt de ska ha med sig in till djuren innan de kommer till gården. Om möjligt bör du hellre låna ut gårdens egna verktyg och utrustning.

Erbjud gärna möjlighet att göra rent föremål och stövlar efter besöket, med exempelvis diskborstar och rengöringsmedel tillgängligt i besöksutrymmet.

Skyltar underlättar för besökare att göra rätt

Sätt gärna upp skyltar vid ingångarna som informerar personer som vill gå in till djuren om att de ska kontakta dig först. Det kan även vara bra att ha enkla smittskyddsregler i skrift väl synliga. Nedan ses ett exempel på smittskyddsregler.

En enkel personsluss kan snabbt ställas i ordning inför t.ex. veterinärbesök. Här visas ett besöksutrymme i anslutning till en grovingång till boningshuset, men även andra utrymmen med rinnande varmt och kallt vatten kan användas.
För en enkel tvättplats behöver du: Tvättbalja, termos med varmt vatten alt. vattenkokare, behållare med kallt vatten, flytande tvål, pappershanddukar och handsprit.
Erbjud gärna möjlighet att göra rent föremål och stövlar efter besöket, med exempelvis diskborstar och rengöringsmedel tillgängligt i besöksutrymmet.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår