Delad utrustning och transportfordon

Rengöring och desinfektion

Klövsax, tackvändare, ultraljudsapparat och liknande, som används i flera besättningar, bör rengöras och desinficeras mellan varje gård. Rengöring och desinfektion ska helst ske innan de lämnar gården. Detsamma gäller för transportfordon som används av flera besättningar. Om dina djur färdats i ett fordon som inte rengjorts och desinficerats efter att det transporterat djur från andra gårdar är det lämpligt att hålla djuren isolerade vid återkomsten.

Känslig utrustning som kameror, mobiltelefoner mm kan läggas i vattentäta fodral, som går att rengöra och desinficera mellan varje gård.

Djurtransport och smittsäker lastning

Ombord på slaktbilen står det ofta djur från andra gårdar när bilen kommer till din gård. För att undvika direkt eller indirekt kontakt mellan djuren på bilen och de djur som blir kvar på din gård är det lämpligt med ett avsides beläget lastningsområde, till exempel en egen hage, för djuren som ska åka till slakt. Området bör vara beläget nära vägen ut från gården. Djurtransportören ska helst inte gå in i din besättning (läs rekommenderade besöksrutiner).

Transportbilen bör vara väl rengjord dagligen.

<< Tillbaka till föregående sida

Transporter som delas av flera besättningar bör rengöras noggrant mellan varje gård,
"Djurnära" utrustning som tackvändare bör rengöras med vatten och rengöringsmedel och helst även desinficeras mellan varje besättning.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår