Utrustning och redskap

Så långt det är möjligt är det bra att alltid använda gårdens egen djurnära utrustning, såsom rep och grimmor istället för utrustning som använts till djur i andra besättningar. På så sätt slipper besökare ta med sig egen utrustning in i stallet, som kanske är svår att rengöra, och det är en risk att utrustningen för med sig smitta från en annan gård. Det är även bra att ha egen utrustning till veterinären nära till hands, exempelvis termometer och mjölkpaddel. Rådgör gärna med din veterinär om vilken ytterligare utrustning som kan vara lämplig att tillhandahålla på gården. All utrustning och redskap som ska användas till dina djur eller i dina djurutrymmen ska vara väl rengjord och desinficerad om den nyligen använts på andra gårdar.

Djurkärra som delas med andra besättningar bör rengöras och desinficeras innan den används för att transportera dina djur. Det är en fördel att ha en spolplatta för att underlätta rengöring av exempelvis djurkärra och klövverkarens verkstol.

<< Tillbaka till föregående sida

Egen verkstol är ett sätt att förebygga att smittor förs in i besättningen. Om det inte är möjligt är det mycket viktigt att verkstolen är noggrant rengjord före besöket.
Om flera besättningar använder samma kreatursvagn riskerar smitta att spridas mellan besättningarna. För att minska risken måste vagnen rengöras mellan varje transport.
Även utrustning som endast används inom en besättning måste rengöras noggrant för att förebygga smittspridning.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår