Virus

Virus är små partiklar bestående av arvsmassa, men saknar förmåga att föröka sig på egen hand. För detta ändamål behöver virus infektera ett värddjurs celler. Beroende på vilket virus det rör sig om infekteras olika celler i kroppen och olika virus ställer till med mer eller mindre skada. Det är bland annat därför symtomen vid olika virusinfektioner skiljer sig så mycket åt.

Endemiska och epizootiska virussjukdomar

De vanligaste virussjukdomarna hos svenska grisar (endemiska) ger framför allt problem hos de växande djuren. Oftast rör det sig om virus som orsakar diarré, såsom rotavirus, eller luftvägsinfektioner. Exempel på allvarliga virussjukdomar, som dock inte finns i Sverige idag, är PRRS, klassisk och afrikansk svinpest samt mul- och klövsjuka.

Ett eller flera djurslag

Många virus kan bara smitta ett djurslag, medan andra kan spridas mellan djurslag. Till exempel kan en del varianter av influensavirus drabba grisar, fjäderfä och ibland människor. Mul- och klövsjuka kan smitta mellan alla klövbärande djur.

En virusinfektion kan inte behandlas med antibiotika.

Antibiotika har ingen effekt på virus. Det förekommer dock att virus banar vägen för bakterieinfektioner (sekundärinfektion eller saminfektion) och då brukar symtomen bli kraftigare. Den sekundära bakterieinfektionen kan behöva behandlas med antibiotika. 

Afrikansk svinpest är ett exempel på en virussjukdom som kan drabba grisar. Vid misstanke om Afrikansk svinpest eller annan allvarlig smittsam sjukdom är man som djurägare skyldig att kontakta en veterinär.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår