Vildsvin

Vildsvin kan bära på en rad olika smittämnen som kan orsaka sjukdom hos tamgrisar, både vanligare sjukdomar och ovanligare. Därför är det viktigt att undvika både indirekt och direkt kontakt mellan vilda och tama grisar. Exempel på direkt kontakt kan vara om ett vildsvin kommer i kontakt med grisar i en öppen lösdrift eller i en hage. Indirekt kontakt mellan vildsvin och tamgrisar kan förekomma i alla sammanhang där man inte har en tydlig gräns mellan yttre och inre område i sin besättning, t.ex. via stövlar, skor, kläder, redskap, lastmaskiner, halmförvaring.

Smittsäkrad besättning gris anordnade i slutet av 2020 ett webbinarium om vildsvin och hur man kan skydda sig mot vildsvin som grisproducent, i samarbete med Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Svenska Jägareförbundet.

Webbinariet spelades in och finns att titta på här. Webbinarium om vildsvin inpå knuten

Här finns en kortare film om hur man skyddar sig mot vildsvin. Film från Svenska Jägareförbundet.

Afrikansk svinpest

En smitta som är högaktuell på den europeiska kontinenten och som vi är rädda för att få in i Sverige med just vildsvin är Afrikansk svinpest, ASF. Afrikansk svinpest är en epizootisjukdom som lyder under epizootilagen. Det är en allvarlig, smittsam och dödlig sjukdom som drabbar både vildsvin och tamgrisar. Här nedan kan du hitta länkar med mer information om afrikansk svinpest.

Jordbruksverket om afrikansk svinpest

Gård & Djurhälsan om afrikansk svinpest

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår