Smittsäkrad besättning gris 

Information om kommande smittskyddskurser - digitala kurser kommer att hållas under 2023. Observera att de digitala kurserna är uppdelade på två tillfällen. Du behöver vara med på båda delar för att få ditt kursintyg. Varmt välkommen med din anmälan!

Länk till anmälan smittskyddskurs 

Förfrågningar: Lena Hjorth 046-32 58 80 eller lena.hjorth@gardochdjurhalsan.se

Smittsäkrad Besättning Gris, ett frivilligt smittskyddsprogram som startade den 1:a juni 2016. Målsättning är att höja smittskyddet i landets grisbesättningar så att utbrott av smittsamma sjukdomar kan förhindras. Programmet är godkänt av Jordbruksverket och drivs i samarbete mellan Sveriges Grisföretagare, Gård & Djurhälsan, Lundens Djurhälsovård och Distriktsveterinärerna. 

Programmet är uppbyggt i två steg. Första steget startar med att djurhållaren gör en intresseanmälan här på smittsäkra.se. Efter att inloggningsuppgifter då skickats ut, gör djurhållaren en egeninventering av smittskyddet i sin besättning genom att svara på ett antal frågor i systemets webbsystem, en så kallad smittskyddsdeklaration. I nästa steg får gården besök av en smittskyddsutbildad veterinär som gör en samlad bedömning av besättningens smittskydd och ger råd om hur det kan förbättras ytterligare. Vid veterinärbesöket bedöms bl.a. hygienrutiner för besökare och personal, foderhygien, kadaverhantering, rutinerna för utlastning, trafik till och från gården m.m. Besättningen ansluts sedan till olika nivå i programmet, GRUND eller SPETS, om och beroende på hur väl kraven i programmet uppfylls. 

Intresseanmälan görs här >>

Läs mer om hur anslutningen går till här

Läsa mer om kraven i programmet här

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår