Fallbeskrivning: Skabbsanering

I en delvis integrerad besättning med 2000 suggor och egen rekrytering upptäcktes små myggbettsliknande utslag hos flera av rekryteringsgyltorna. Veterinären kunde vid skrapprov konstatera att grisarna drabbats av skabbinfektion. 

Skabb orsakas av en parasit som gräver gångar i huden och lever på grisens hudceller. Detta orsakar intensiv klåda hos drabbade djur, vilket medför en hög stressnivå och försämrad tillväxt. Inkubationstiden (tiden från smittotillfälle tills symtom uppstår) är ca 3-4 veckor och sjukdomen kan vara långvarig (veckor-månader) om den inte behandlas. Yngre djur får oftast kraftigare symtom, men även äldre kan bära på smittan.

Grisar smittas vanligen av skabb genom direktkontakt med smittade djur. Indirekt smittspridning i samband med exempelvis utlastning (via djurtransportör eller djur som springer fram och tillbaka) är också möjlig.

Om ett utbrott av skabb inte bekämpas uppstår produktionsförluster

Skabbinfektion påverkar grisarnas välbefinnande samt medför sämre tillväxt och foderutnyttjande. Förmedlingsgrisar måste enligt hälsodeklarationen vara skabbfria, och behöver således behandlas för att kunna säljas. Om ingen åtgärd vidtas blir troligen smittan permanent  i besättningen, då nya djur ständigt tillkommer som kan upprätthålla smittrycket.

Sanering

Skabbsanering bygger på behandling med antiparasitära medel av alla djur i smittade besättningar samt kontaktdjur. De medel som finns att tillgå har ungefär samma verksamma substanser, men skyddets varaktighet, såväl som slaktkarensen, varierar för olika preparat. Det är viktigt att förhindra att grisar som behandlats återsmittas av obehandlade djur, och därför måste hela gruppen/besättningen friförklaras samtidigt.

I denna besättning valde man att behandla djuren med två olika preparat, med olika lång effekt. På detta sätt kunde hela besättningen klassas som fri vid en och samma tidpunkt, fastän inte alla djur behandlats under en och samma dag (vilket hade inneburit ett mycket intensivt arbete i en besättning av den här storleken). Till utslagsdjuren valdes det preparat som har kortast slaktkarens.

Kostnader för sanering

Arbetet med att planera, förbereda och utföra saneringen beräknas ha tagit ca en vecka för en veterinär. 2000 suggor, 600 gyltor, ca 8500 små-/tillväxtgrisar och drygt 3000 slaktgrisar fick en eller två injektioner med antiparasitärt medel. För att kunna genomföra arbetet inom den tidsrymd som behövdes inkallades extrapersonal. Sammanlagt tog det ca 64 timmar att ge injektionerna.

Totala medicinkostnaden blev drygt 90.000 kr. Kostnad för sprutor och kanyler ej inräknad.

Arbetsinsatsen beräknas ha motsvarat ca 19.000 kr och veterinärkostnaden ca 30.000 kr.

Totalt kostade gårdens skabbsanering alltså ca 140.000 kr.

Förebyggande

Den mest effektiva smittvägen är när djur har direkt kontakt med skabbsmittade djur. Endast livdjur med hälsodeklaration bör köpas in och nya djur bör hållas isolerade i karantän i minst tre veckor och under denna tid ”avlusas” med medel som är verksamma mot både löss och skabb. Kom ihåg att det inte bara är skabb som kan föras in med de nya djuren, utan också en mängd andra smittämnen.

>> Läs mer om försiktighet vid djurinköp

>> Läs mer om isolering

Genom en bra utlastning och goda rutiner för djurtransportör och djurskötare kan man förebygga att smitta ska föras in i besättningen från de djur som finns/har funnits på transporten.

>> Läs mer om utlastning

<< Tillbaka till föregående sida


 

Skabbkvalster

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår