Övriga smittämnen

Svampar

Vissa mikroorganismer inom svampriket kan vara sjukdomsframkallande, främst mögel-, jäst- och trådsvampar.

Mögelsvampar kan förorena fodret vid odling, skörd eller lagring. Under fuktiga förhållanden växer mögelsvampen till i fodret och kan bilda sjukdomsframkallande toxiner. Om de förekommer i mycket stor mängd kan även vissa av mögelsvamparna orsaka infektion hos djuren som kommer i kontakt med det smittade fodret.

Jästsvampar  förekommer i djurens normala hudflora och brukar vanligen inte infektera får. I undantagsfall kan jästsvamp orsaka inflammation i hud eller juver, om florans balans av någon anledning rubbas.

Trådsvampar, dermatofyter, orsakar bland annat ringorm, en sjukdom som kan drabba många djurslag och människor, men som inte är något problem hos får.

Prioner

Prioner är små partiklar bestående av infektiöst protein, som har en särskild förmåga att förändra motsvarande normala protein hos ett djur som infekterats, med sjukliga förändringar i hjärnan som följd. Det finns ett fåtal kända prionsjukdomar, däribland scrapie, som är en smittsam fårsjukdom. Scrapie  har inte rapporterats i Sverige sedan 1986. En likartad prionsjukdom, Nor98, ger samma symtom som scrapie men anses inte vara smittsam, utan uppkommer spontant hos enstaka individer.

 << Tillbaka till föregående sida

Mögelsvampen Aspergillus i lungan hos en tacka, där den orsakat allvarlig lunginflammation (bilden tagen genom mikroskop).
Foto: Roland Mattsson, SVA
Mögelsvampar av Aspergillus-släktet trivs i fuktig miljö och kan växa till i bland annat spannmål. Vissa av dessa svampar bildar mögelgiftet aflatoxin, som bland annat kan orsaka leverskada och även är cancerframkallande. I mer sällsynta fall kan inandning av svampsporer leda till sjukdom, som hos tackan i exemplet ovan.
Foto: Roland Mattsson, SVA

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår