Önskar du ansluta din besättning till SSB Gris ASF-status läs mer här.

Så här går anslutningen till om din besättning in är ansluten till programmet:

Intresseanmälan1. Intressanmälan

Gör en intresseanmälan genom att klicka på ”intresseanmälan” uppe i högre hörnet och fyll i webbformuläret. Har du redan skickat in en intresseanmälan behöver du inte göra det igen. 

Inloggningsuppgifter mejlas till den e-postadress som du har angivit vid intresseanmälan. Inloggning sker via www.smittsäkra.se. Lösenordet kan du, om du vill, byta ut så snart du loggat in i webbsystemet. Ditt användar-id kan däremot inte bytas ut.

Fyll i besättningsdata2. Fyll i besättningsdata

Logga in i webbsystemet, registrera din besättning och fyll i dina besättningsdata. I webbsystemet finns en anslutningsguide som hela tiden tar dig till rätt steg i anslutningsprocessen. 

3. Kontakt med veterinär

Efter att du registrerat din besättning och fyllt i besättningsdata kommer din besättning att tilldelas en veterinär som ansvarar för att göra ett anslutningsbesöket i din besättning. Vilken veterinär som du har tilldelats och dess kontaktuppgifter kan du se i webbsystemet så snart administratören noterat att du har registrerat dina uppgifter. Det kan ta några dagar. Så långt det är möjligt så kommer ditt första eller andrahandsval av veterinär att tillgodoses, men beroende på arbetsbelastning så kan en annan veterinär utses. 

4. Fyll i smittskyddsdeklaration

Senast 2 veckor före veterinären kommer på besök skall du fylla i en så kallad smittskyddsdeklaration genom att svara på ett antal frågor i webbsystemet. Frågorna handlar om inköp av djur, utlastning, kadaverhantering, besöksrutiner, foderhantering m.m. När smittskyddsdeklarationen är färdig får din veterinär automatiskt tillgång till den via sitt webbkonto. 

5. Veterinärbesök

Vid veterinärbesöket går ni tillsammans igenom smittskyddsdeklarationen och djurstallar, foderkök, personalutrymmen, utlastningsutrymme etc. inspekteras. Vid besöket fyller veterinären i ett besöksprotokoll. Förs protokoll på papper lägger veterinären in resultatet i webbsystemet i efterhand.

6. Bedömning och åtgärdsplan

Efter genomgången i stallarna gör veterinären en sammanvägd bedömning av besättningens smittskydd och avgör om och till vilken nivå i programmet besättningen kan anslutas. För de punkter där smittskyddet eventuellt brister, upprättar ni gemensamt en åtgärdsplan och bestämmer när listade åtgärder skall vara genomförda. Om åtgärderna är omfattande bokas ett återbesök in. Bedömning och åtgärdsplan skrivs in i besöksprotokollet. Protokollet skall signeras elektroniskt av både veterinären och av dig som djurhållare. Du signerar protokollet genom att logga in i programmets webbsystem med ditt eget användar-id efter att veterinären har gjort bedömningen och signerat via sitt webbkonto.

7. Anslutning

Din besättning blir ansluten till Smittsäkrad Besättning Gris från och med det datum som du som djurhållare har signerat besöksprotokollet. 

Efter anslutning kommer kontrollbesök att ske med regelbundna intervall beroende på produktionsform.

  • Livdjursbesättningar och galtstationer - 12 månader
  • Centralenheter inom suggring/pool med tillhörande satelliter - 18 månader
  • Övriga besättningar - 24 månader
  • Besättningar som ansluter sig till programmets ASF-status ska kontrollbesök med 12 månaders intervall ovasett produktionsinriktining. 

Inför varje kontrollbesök skall du fylla i en ny smittskyddsdeklaration. Om du genomfört åtgärder som medför att din besättning kan flyttas upp från GRUND till SPETS-nivån kan kontrollbesök utföras tidigare än planerat om du så önskar. 


Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår