Virus

Virus är inte levande i sig utan är små partiklar bestående av en bit arvsmassa som saknar förmåga att föröka sig på egen hand. Virus behöver därför infektera ett värddjurs celler och utnyttjar där cellens förmåga att föröka sig. På kort tid kan stora mängder virus tillverkas inne i cellen. Beroende på vilket virus det rör sig om infekteras olika celler i kroppen och olika virus ställer till med mer eller mindre skada. Det är bland annat därför symtomen vid olika virusinfektioner skiljer sig så mycket åt.

Exempel på virus som infekterar nötkreatur

Några av de vanligaste virus som drabbar nötkreatur i Sverige är coronavirus och RS-virus som kan drabba både kalvar och vuxna djur. Coronavirus infekterar celler i tarmen och i luftvägarna och ger därför upphov till diarré och hosta. Ett utbrott av coronavirus bland vuxna djur kallas ofta vinterdysenteri. RS-virus infekterar luftvägarna och kan ge allt från lindriga luftvägssymtom till att allvarlig lunginflammation. Bovin virusdiarré (BVD) är en virusinfektion som orsakar stora reproduktions- och kalvhälsoproblem i nötkreatursbesättningar över hela världen, men som vi i Sverige har lyckats utrota genom bekämpningsprogram. Exempel på besvärliga virussjukdomar, som dock inte finns i Sverige idag, är mul- och klövsjuka respektive IBR (infektiös bovin rinotrakeit).

Många virus kan bara smitta ett djurslag, medan andra kan spridas mellan djurslag. Till exempel kan mul- och klövsjukeviruset drabba alla klövbärande djur. Fårets herpesvirus orsakar inte sjukdom hos får, men kan vara sjukdomsframkallande för nötkreatur (elakartad katarralfeber). Nötkreatur utsöndrar dock inte fårets herpesvirus och kan alltså inte föra smittan vidare.

Behandling av virusinfektioner och förebyggande åtgärder

Antibiotika har ingen effekt på virus. Det förekommer dock att virus banar vägen för bakterieinfektion (så kallad sekundärinfektion eller saminfektion) och då brukar symtomen blir kraftigare. Den sekundära bakterieinfektionen är behandlingsbar med antibiotika och det är därför en del djur verkar bli bättre av antibiotikabehandling vid utbrott av virusinfektion i besättningen, medan andra inte blir det. Antivirala medel är mediciner som vid en virusinfektion bromsar virusets förökning. De botar alltså inte virussjukdomar, utan bromsar deras utveckling. Det finns inga antivirala läkemedel för behandling av djur. Vid sjukdom orsakad av virus behöver ibland symtomen behandlas exempelvis med febernedsättande och antiinflammatoriska läkemedel samt tillförsel av vätska.

Det bästa sättet att undvika virusinfektioner i besättningen är att ha ett bra smittskydd. Det flesta virusinfektioner cirkulerar ingen längre tid i besättningen utan förs in utifrån. För vissa virusinfektioner finns det vaccin som kan ge ett skydd genom att aktivera kroppens immunförsvar. En vaccination ger dock enbart skydd mot enstaka, specifika smittämnen och bör alltid kombineras med goda rutiner för smittskydd och skötsel i övrigt. Vaccination ger ibland kortare immunitet än en naturlig infektion och kan även ge biverkningar.

<< Tillbaka till föregående sida

Viruspartiklar förekommer i många olika former och storlekar.
Foto: Renjith Krishnan/freedigitalphotos.net
Symtomen vid en virusinfektion varierar beroende på vilket virus som djuret drabbats av.
Antibiotika har ingen effekt på virus. För att undvika virusinfektioner är förebyggande smittskydd den viktigaste åtgärden.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår