Smittspridning via foder

Fekal-oral smittspridning innebär att ett mottagligt djur får i sig en smitta via munnen som utsöndrats i avföringen av ett annat djur. Detta kan till exempel ske om djuret äter förorenat foder eller bökar.

Foder kan förorenas av gödsel från smittbärande grisar eller av spillning från andra djurslag, såsom fåglar och gnagare vid till exempel hantering och lagring

Köp säkert foder och skydda det från kontaminering och fukt

Foder kan också kontamineras under tillverkningen. Salmonellabakterier är till exempel ett vanligt fynd i importerade foderråvaror såsom soja och rapsmjöl. Alla kommersiella fodertillverkare i Sverige omfattas av svensk foderlagstiftning. Innan foderråvaran tas in i tillverkningen sker provtagning. Det sker även en upphettning av fodret i foderfabriken då ojämnt fördelade eller små mängder salmonella kan vara svåra att upptäcka. Det kan dock hända att det färdiga fodret kontamineras efter upphettningen, t ex av en oupptäckt salmonella-smitta i miljön i foderfabriken.

Förutom att välja foder från en leverantör med god salmonellakontroll, är det viktigt att se till att foder inte kan kontamineras under lagringen på gården. Det kan till exempel förekomma salmonella i spillning från fåglar. Ett fåtal bakterier kan under gynnsamma förhållanden på kort tid bli så pass många att de kan infektera djuren som utfodras. Fukt, särskilt i kombination med värme, innebär en risk för salmonellatillväxt i ett foder. Därför är det viktigt att allt foder skyddas från fukt under lagringstiden.

>> Gå direkt till avsnittet om foderhantering

Klassisk och afrikansk svinpest - utfodring med matavfall är förbjuden inom EU

En särskild form av foderburen smitta är spridning av virussjukdomarna klassisk och afrikansk svinpest via köttprodukter från smittade grisar. Sverige är fritt från Klassisk svinpest dessa sjukdomar. Afrikansk svinpest (ASF) förekommer sedan 2014 i EU och är högaktuell på den europeiska kontinenten då smittspridningen inte är under kontroll. I september 2023 upptäcktes det första fallet i Sverige hos vildsvin i Fagersta.  Det är därför viktigt att alla grishållare har en hög medvetenhet om sjukdomen. Både klassisk och afrikansk svinpest smittar genom sjuka grisar och vildsvin och smittämnet finns i kött, kroppsvätskor och produkter från smittade tamgrisar och vildsvin.

I samband med utbrott av både klassisk och afrikansk svinpest misstänks smittspridning ha skett via smittat kött. I EU är det förbjudet att utfodra grisar med matavfall. Det räcker med att det som kommer från köket innehåller små mängder animaliskt, eller att det finns risk för att det har kommit i kontakt med något animaliskt, för att det ska vara förbjudet.

Följande krav gäller för foder och strömedel som kommer från området där Afrikansk svinpest har påvisats i Sverige:

1. Obehandlat foder (såsom färskt gräs, hö eller ensilage) och strö (såsom torv eller halm) skördat i det område som utgör den smittade zonen ska lagras, på ett sätt som tillförsäkrar att inte vildsvin kan komma i kontakt med det, i minst tre månader innan det får lämna zonen.

2. Obehandlat spannmål skördat i det område som utgör den smittade zonen ska lagras, på ett sätt som tillförsäkrar att inte vildsvin kan komma i kontakt med det, i minst en månad innan det får lämna zonen.

3. Tamgris får inte utfodras med färskt grönfoder, från ett smittat område

4. strömedel som härrör från det smittade området får inte ges till tamgris förrän det har lagrats i minst tre månader på ett sätt som tillförsäkrar att inte vildsvin kommer åt det

5. spannmål som härrör från det smittade området får inte ges till tamgris förrän det har lagrats i minst en månad på ett sätt som tillförsäkrar att inte vildsvin kommer åt det

Fullständiga krav kan läsas på Jordbruksverkets hemsida.


Läs mer om Afrikansk svinpest här

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår