Förenklad besöksrutin

Detta är ett förslag på hur du under enkla förhållanden kan ordna möjlighet för handtvätt och klädbyte som uppfyller reglerna och förebygger smittspridning till dina djur.

Handtvätt och handdesinfektion

Besökare ska erbjudas möjlighet att tvätta händerna med tvål, varmt och kallt vatten. De ska också ha möjlighet att desinficera händerna.

För en enkel tvättplats behöver du: Tvättbalja, termos med varmt vatten alt. vattenkokare, behållare med kallt vatten, flytande tvål, pappershanddukar eller motsvarande, handsprit.

Tvättplatsen bör ställas i ordning på ett rent bord eller bänkyta, helst under tak. Uppmana besökare tvätta samt desinficera händer före och efter att de vistats hos djuren, och innan de äter.

Skyddskläder och skodon

Besökare som har kontakt med djur i din och andra besättningar bör helst använda gårdens egen overall/rock och skodon. Även besökarens egna kläder och stövlar går bra, om de rengjorts noga efter att de senast använts i en annan djurbesättning. Stövlar ska även ha desinficerats.

För personer som inte ska ha kontakt med djuren räcker det vanligtvis att använda skoskydd av det kraftigare slaget (undvik de blå tossorna, som lätt går sönder) och engångsoverall.

Utrustning mm

För att förebygga att smitta förs in via medhavd utrustning bör besökare ha rengjort och desinficerat allt de ska ha med sig in till djuren innan de kommer till gården. En del föremål kan gå att rengöra och desinficera vid den provisoriska tvättplatsen ovan. Om möjligt bör du hellre låna ut gårdens egna verktyg och utrustning, om det finns, än föra in sådant som inte gjorts rent och därför kan föra med sig smitta från andra gårdar.

<< Tillbaka till föregående sida

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår