Besöksrutin

Ett tillfälligt besöksutrymme kan lätt ställas i ordning inför besök. I exemplet nedan visas ett besöksutrymme i anslutning till en grovingång till boningshuset, men även andra utrymmen med rinnande varmt och kallt vatten kan användas.

Besöksrutinerna som beskrivs här uppfyller reglerna och räcker långt för att förhindra att smitta förs in till djuren på din gård. Om besökare dessutom kan rengöra skor/stövlar och medhavd utrustning efter besöket, kan du minska risken ytterligare för att eventuell smitta hos dina djur ska spridas vidare till andra gårdar eller till människor.

Med hjälp av en bänk kan du visa var du vill att kläd- och skobyte ska ske, så att enbart gårdsegna eller besökarens egna, rena kläder och skor används innanför denna gräns.

Besökare som har kontakt med djur i din och andra besättningar bör helst använda gårdens egen overall/rock och skodon. Även besökarens egna kläder och stövlar går bra, om de rengjorts noga efter att de senast använts i en annan djurbesättning. Stövlar ska även ha desinficerats.

För personer som inte ska ha kontakt med djuren räcker det vanligtvis att använda skoskydd av det kraftigare slaget - undvik de blå tossorna, som lätt går sönder - och engångsoverall.

Handtvätt och handdesinfektion

Alla som vistas på anläggningen ska erbjudas möjlighet till handtvätt med flytande tvål, varmt och kallt vatten, samt handdesinfektion.

Uppmana alla besökare att tvätta händerna med tvål och ljummet vatten samt använda handdesinfektion, både före och efter besöket samt innan de äter. Erbjud torkmöjligheter, gärna i form av pappershandduk, annars ren handduk, som tvättas mellan besöken.

Utrustning mm

För att förebygga att smitta förs in via medhavd utrustning bör besökare ha rengjort och desinficerat allt de ska ha med sig in till djuren innan de kommer till gården. En del föremål kan gå att rengöra och desinficera vid tvättplatsen ovan. Om möjligt bör du hellre låna ut gårdens egna verktyg och utrustning, om det finns, än föra in sådant som inte gjorts rent och därför kan föra med sig smitta från andra gårdar.

Erbjud gärna möjlighet att göra rent föremål och stövlar efter besöket, med exempelvis diskborstar och rengöringsmedel tillgängligt i besöksutrymmet.

<< Tillbaka till föregående sida

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår